14 порад, які допоможуть читати більше і якісніше

Ми всі знаємо, що читання книг — дуже корисне заняття, яке з правильним підходом приносить багато задоволення. Та річ у тім, що багато людей живе на таких швидкостях, що в них не вистачає часу на читання. І ми вважаємо, що це дуже сумно. Тому зібрали поради, які допоможуть читати більше і якісніше.

Порада #1. Читайте перед сном. Розвиньте звичку присвячувати читанню щонайменше 20-30 хвилин перед сном. Знаємо, що легше ввімкнути цікавий серіал або відео на YouTube, але це точно не принесе вам такої користі як книга, до того ж зіпсує якість сну. А виділивши цей час на читання, ви прочитаєте близько 10 сторінок книжки. Щоправда у цей час не варто виснажувати себе читанням наукової або спеціалізованої літератури. Краще оберіть щось з художніх жанрів.

Порада #2. Слухаєте аудіокниги. Таку книгу можна слухати де завгодно: в транспорті, під час пробіжки чи на шляху кудись.

Порада #3. Завжди беріть книжку з собою. В будь-який неочікуваний момент часу у нас можуть з’явитися зайві хвилини для читання. Наприклад, ви чекаєте на громадський транспорт, сидите в черзі до лікаря абощо. Такі моменти — чудова нагода замінити нудне чекання на захопливе читання.

Порада #4. Думайте про прочитане. Усвідомлене читання значно покращує його якість, відтак ви можете спробувати навіть у письмовій формі відповісти, чого вас навчила ця книжка, на які питання ви отримали відповіді і тд. Дехто веде зошит, в який виписує хороші цитати і враження від книги. Краще глибоко пороздумувати над одної книгою, ніж бігли прочитати десять.

Порада #5. Вклиньте у свій розпорядок дня перерву на читання. Нехай вона триває не менше 20-30 хвилин.

Порада #6. Швидко відкладайте в сторону нецікаву літературу. Книжка — не дружина, від неї можна відмовитись. Якщо після декількох сторінок ви зрозумієте, що книжка для вас марна, кидайтесь того ровера! Адже у світі так багато корисних пізнавальних книг, які зроблять вас інтелектуальнішими, професійнішими і взагалом принесуть багато користі. Особливе виключення з правила може стосуватись класичних книг, яким можна дати більше сторінок, щоб вас зацікавити.

Порада #7. Складайте списки книг. Включайте в них вже прочитану літературу, а також ту, яку хочете прочитати. Багато книголюбів люблять використовувати для цього сайт livelib.

Порада #8. Не змагайтесь в швидкості читання. Дуже важливо ставити за мету не кількість, а якість прочитаних книг, процес саморозвитку за рахунок читання, пізнання нової інформації, отримання досвіду. Книжкові виклики — це класно, але не ставте їх на перше місце в пріоритеті.

Порада #9. Спілкуйтесь з людьми, які люблять читати. Живе спілкування з однодумцями буде чудово надихати до нових літературних відкриттів.

Порада #10. Вивчайте цитати напам’ять. Кращим за записування цитат є тільки їх запам’ятовування.

Порада #11. Пишіть відгуки на книги. Користь від цього отримаєте як ви (так ви закріпите в пам’яті отриману інформацію), так і інші (бо зможуть орієнтуватись у виборі книги).

Порада #12. Якісно використовуйте час, виділений на читання. Не дозволяйте чомусь відволікати вас. Вимкніть Інтернет, щоб не приходили сповіщення, а краще занесіть електронний пристрій в іншу кімнату. Також дайте іншим зрозуміти, що читання книг для вас — не просто якась розвага.

Порада #13. Читайте паперові книги. Доведено, що інформація з паперових книг замапятовується краще, ніж з електронних, адже задіюється також сенсорна память, композиційна і нюхова. Крім того, це ж так романтично: листати сторінки та відчувати їхніх запах.

Порада #14. Старайтесь виділяти основні ідеї та думки книжки. Тоді після прочитання у вас за плечима залишиться не лише цікава історія, а й важливі життєві уроки.


А чи любите читати ви? Які поради, щоб читати більше, ви застосовуєте? Поділіться у коментарях 📖

Також читайте

Цікаві факти про усмішку

Щороку 1 жовтня відзначається міжнародний день усмішки. Але усміхатись треба частіше, кожного дня. Ось цікаві факти про усмішку, які заохотять вас усміхатись частіше: Усмішка більш заразніша, ніж грип. І це точно! Посмішка робить вас більш привабливими для оточуючих. Усміхатися — це міжкультурно! Куди б ви не пішли, вам не потрібен перекладач для посмішок. Посмішка знижує […]

Бензинові та електричні автомобілі позмагались у швидкості

Цими днями автомобільні журналісти провели два заїзди у форматі драґ-рейсинг. Бензинові та електричні автомобілі позмагались у наборі швидкості. Перше змагання провели автомобільні знавці з Туреччини. У ньому взяли участь шість автомобілів: електромобілі Tesla Model S P85D/P90D/P100D та Porsche Taycan та бензинові Audi RS6 Avant, Porsche 911 Turbo Cabriolet. Змагання показали, що швидкий старт не обов’язково […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *