Чому не варто відкладати будильник та як позбутися цієї звички

Коли сигнал будильника спроцьовує вранці, багато з нас звикли відкладати його на ще декілька хвилин. І так може повторюватись кілька разів. Здається, що це саме ті 5 хвилин, які бракують нам, щоб виспатись. Але ось чому не варто цього робити.

Коли ви натискаєте на кнопку «Відкласти будильник», то цим змушуєте ваш мозок подавати сигнал на виділення гормонів для глибокого сну, а насправді все, що ви отримуєте, це короткий поверхневий сон до наступного дзвінка будильника.

Ви починаєте новий цикл сна, а потім одразу його перериваєте і цим шкодите організму. Коли ж ви врешті прокинетесь, то відчуватимете, що погано виспались, навіть, якщо вночі спали, як немовля.

Відкладаючи будильник, ваше тіло та мозок не може зрозуміти, що діється. Щойно ви розбудились, ви кажете їм, що пора спати знову. Якщо відкладати сигнал будильника двічі чи більше разів, плутанина тільки підвищується.

Щоб почуватись краще, треба вставати після першого сигналу будильника. Звісно, в ідеалі ліпше привчити свій організм до розкладу сну, засинаючи і прокидаючись в однаковий час. Тоді будильник і зовсім не знадобиться. Однак на початках формування такого режиму будильник може допомогти.

Як перестати відкладати будильник

  1. Тримайте смартфон в іншій частині кімнати

Якщо вам справді потрібно встати з ліжка, щоб вимкнути будильник, у вас буде менше спокуси відкласти його.

  1. Виробіть належний режим сну

За годину до сну не використовуйте електронні пристрої. Цим ви допоможете своєму організму виробляти гормон сну мелатонін, якому заважає блакитне світло, що виділяється смартфонами, комп’ютерами та планшетами.

3. Перевірте рівень заліза

Анемія та низький рівень заліза можуть викликати безсоння і частих переривань сну.

4. Зверніться до лікаря

Якщо вам дуже важко заснути і прокинутися, можливо, варто звернутися до свого лікаря. Розлади сну мають вкрай негативний вплив на здоров’я людини, тому ігнорувати їх не можна.

Також читайте

Правила сну Леброна Джеймса

1. Головне правило — не менше 8 годин сну на добу В подкасті «Шоу Тіма Фелліса» баскетболіст зазначив, що повноцінний сон — головний відновлюваний фактор, який визначає ефективність дня. Його не замінять ні пакети з льодом, ні масаж, ні будь-які інші хитрості. Якщо можете спати дев’ять годину на добу — чудово. Леброн, наприклад, іноді спить […]

Прості секрети довголіття, якими ми часто нехтуємо

Багато людей задумуються про здоров’я аж після того, як припече. Тоді ми звертаємось до лікарів і просимо їх визначити наш діагноз і призначити медикаментозне лікування. Але насправді наше здоров’я на 99% залежить від нас самих. Навіть сучасні технології та розвиток медицини не завжди можуть пояснити симптоми, а лікарі скоріше висловлюють припущення, засновані на фактах, ніж […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *