Мистецтво доводити справи до кінця

Звичка доводити справи до кінця важлива для всіх сфер життя. Ми можемо витратити багато зусиль і часу на певне завдання, але якщо ми його не завершимо, цінність від цього буде мала. Чим так шкідлива надмірна прокрастинація і як її побороти?

Що таке прокрастинація і чому ми це робимо?

Згідно з Вікіпедією, прокрастинація — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат.

Тенденція людини відкладати свою роботу існує вже давно і трапляється буквально у всіх. Від «Я завтра виконаю домашнє завдання, мамо» до «Мені шкода, що я не виконав проект вчасно, в мене стільки всього висіло на голові», прокрастинація поширена скрізь і правда полягає в тому, що обіцяне завтра ніколи не настане.

Щоб вияснити, як подолати прокрастинацію, ми повинні спочатку зрозуміти кілька причин, чому ми зволікаємо.

Відволікання уваги

Зі збільшенням використання соціальних медіа та смартфонів люди звикли частіше отримувати дозу серотоніну, так званого «гормону радості», завдяки нескінченним потокам мемів та цікавинок. Це відбувається досить просто, тому що більшість з нас не може тривалий час зосередитись на одному завданні.

Відсутність пріоритетності

Коли у нас багато завдань під рукою, і ми не знаємо, з якого з них розпочати, найчастіше ми в кінцевому підсумку не виконуємо жодного вчасно.

Погане планування часу

Зазвичай ми робимо щось, не дивлячись на час, і в підсумку витрачаємо багато часу на те, що навряд чи мало займати багато часу. В кінцевому підсумку ми відчуваємо роздратування і стрес, а потім прокрастинуємо.

Усі вищенаведені причини, як правило, змушують нас повірити, що корінь проблеми в керуванні часом, але насправді прокрастинуємо ми тому, що не можемо боротися зі своїми емоціями.

«Прокрастинація — це проблема регулювання емоцій, а не проблема управління часом”.

д-р Тім Пічил

Дуже поширений приклад цього: коли ми збираємося спати, то можемо скласти список речей, які хочемо виконати наступного дня, «Відвідати тренажерний зал; Закінчити робочі справи раніше; Бути більш продуктивним» тощо, але коли ми прокидаємось наступного дня ми не робимо нічого, що обіцяли зробити.

Це тому, що ми обдурили наш мозок, повіривши, що наступного дня ми будемо продуктивнішими і не зволікатимемо, тим самим забезпечуючи короткочасне полегшення, яке дозволяє нам почувати краще, але коли ми прокидаємось, наш мозок перезавантажується і ми повертаємось до нашої старої звички відкладати все на потім.

Переваги звички доводити справи до кінця

Прокрастинація може здатися невеликою проблемою, але врешті-решт робота, яку ви відкладали, наздожене вас, і ваш спосіб життя стане вашим клопотом.

Якщо припустити, що ви закінчите свою роботу вчасно, тоді ви не тільки не матимете про що турбуватися, але й у вас буде безліч переваг, таких як:

Підвищений самоконтроль

Ви зможете зробити щось навіть тоді, коли вам не хочеться цього робити, у вас є контроль над тим, що ви робите, і ви не прислухаєтесь до голосу зволікання.

У вас більше вільного часу

Довівши свою роботу до кінця достроково, у вас з’явиться додатковий час, який ви можете витратити на те, що давно хотіли зробити.

Поліпшується якість життя

Ви не турбуватиметесь про наступний екзамен або дедлайн, адже зробили все вчасно. Ваш розум у спокої, рівень стресу падає, і ви набагато більше насолоджуєтесь життям. Кожен ковток свіжого повітря допомагає вам почуватись добре.

Вас не мучитиме сумління

Кожного разу, коли зволікання вам чогось коштувало, ви б шкодувати, що не закінчили справу раніше і не зробили того, що могли. Тепер ви можете зосередитись на тому, щоб стати ще кращим.

Image for post

Як подолати прокрастинацію і доводити справи до кінця?

Є багато методів, які допоможуть нам боротися зі зволіканням. Ось кілька з них:

Просто почніть

Часто почати найважче, але як тільки ми це робимо, решта шляху проходить плавно. Ми, як правило, занадто багато думаємо про завдання, яке маємо виконати, і малюємо уявлення про можливі перешкоди. Все це непотрібно, слід просто розпочати роботу. Все інше вирішимо в процесі.

Позбудьтеся відволікаючих факторів

Якщо ми відрізаємо потік відволікаючих факторів, то зменшуємо можливість відволіктися в процесі завдання і покращуємо нашу зосередженість. Наприклад, ви можете залишити смартфон в іншій кімнаті

Розділіть справу на невеликі завдання

Ділячи масштабну ціль на невеликі завдання, в нас виросте мотивація, і ми в підсумку зробимо більше, ніж потрібно. Наш розум часто сприймає якийсь великий проект як щось абстракне, а склавши певний план із маленьких завдань, все стає значно яснішим.

Добре планування та організація процесу

Складіть список речей, які ви хочете зробити, і поставтесь до нього серйозно. Це створює відчуття впорядкованості у нашому житті, і, як результат, змушує нас поступово думати над тим, яке завдання нам потрібно виконати зараз, перш ніж перейдемо далі.

Зосередьтеся на одному завданні за раз

Виконуйте одну справу на раз і повністю переконайтесь, що робите її якнайкраще. Побачите, ви закінчите її за значно коротший проміжок часу.

Не перетворюйте все на рутину

Ви, напевно, помітили, що коли ми починаємо звикати до певної рутини, наш мозок, як правило, почувається комфортно, і це призводить до меншої продуктивності. Натомість спробуйте змінити ситуацію і зробити щось в іншому порядку, щоб тримати мозок тонусі і не давати місця для зволікання.

Висновок

Прокрастинація — це не абсолютне зло, це частіше небажаний компаньйон. Якби наш мозок не був створений так, щоб час від часу відволікатись, ми б захворіли. Але не давайте цьому компаньйону володарювати вами під час виконання важливих справ.

З огляду на те, що доводити справи до кінця не означає бути трудоголіком, майте на увазі, що кожен заслуговує на перерву. Отже, коли ви відчуваєте себе трохи перевантаженим або коли починаєте виконувати все машинально, просто зробіть перерву. А потім знову поверніться до завдання і зробіть все на вищому рівні!

Читайте також: Приховані переваги тиші

Також читайте

Чому дзвінки в Zoom виснажують нас?

Важко уявити наше життя на пандемії без можливості спілкуватися з близькими або проводити ділові бесіди по відеозв’язку. Кількість користувачів Zoom, яка протягом карантину стала найпопулярнішою у цій сфері, виросла за цей час на 2000% або у 20 разів. Але чому дзвінки в Zoom виснажують нас і чим можна зарадити? Ця стаття базується на дослідженні BBC. […]

Приховані переваги тиші

В той час як деякі люди не люблять тиху обстановку, прирівнюючи її до самотності, інші з нетерпінням чекають проведення часу наодинці зі своїми думками, сприймаючи час в повній тиші як подарунок. Дійсно, існують глибокі переваги тиші, про які ми навіть не підозрюємо. «Мовчання — джерело великої сили». — Лао-цзи Тиша корисна для загального фізичного здоров’я […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *