5 причин вести щоденник вдячності

Не секрет, що вияви вдячності роблять нас щасливішими. Навіть Біблія констатує це у Приповістей 17:22: «Радісне серце — неначе добрі ліки». А ось що про вдячність говориться у «Психіатричному бюлетені Гарвардського університету»: «Між почуттям вдячності і щастям існує тісний та постійний зв’язок. Вдячна людина частіше відчуває позитивні емоції, отримує більше насолоди від життя, має краще здоров’я, ліпше дає собі раду з проблемами і здатна розвинути міцніші стосунки з іншими». Без сумніву, вдячність позитивно впливає на наше життя та покращує стосунки з іншими. І один з найкращих способі щодня проявляти вдячність — вести щоденник подяки.

Всі ми давно знаємо, а багато навіть з власного досвіду, що ведення особистого щоденника допомагає нам краще розбиратись зі своїми почуттями і підтримувати свій емоційний стан на стабільному рівні. То чому ж не завести щоденник вдячності або вплести його у свій особистий щоденник? Вести такий журнал дуже просто: вам просто треба зазначати, за що ви вдячні сьогодні. Але дуже важливо, щоб такий перелік був конкретний. Наприклад, можна дякувати за те, що приємно провели час з друзями, насолоджувались компанією вашого кота, за те, що сьогодні у вас нічого не боліло, за те, що ви почали читати цікаву книжку, за те, що впорались з роботою і за усмішку близької людини. До речі, дякувати можна не тільки за приємне. Бути вдячним можна також за негативний досвід, якщо він допоміг переосмислити певну ситуацію в житті або приніс вам новий урок, який буде корисним у майбутньому. Цей список має бути особистим, його не можна обмежувати шаблонами. Ви можете виявляти вдячність за будь-яку дрібничку, яка для інших може здатись дивною. Тепер розгляньмо 5 причин вести такий щоденник.

1. Це підвищує позитивність

Коли ви знайдете час, щоб зосередитись на хорошому у своєму житті, ви, природно, стаєте більш позитивними. Записуючи те, за що ви вдячні, ви станете більш оптимістичними, оскільки ви вирішили бачити більше позитиву у своєму житті, надаючи менше уваги негативним емоціям. Хоча ці позитивні сторони вашого життя можуть плисти навколо у вашій підсвідомості, їх записування робить їх більш конкретними та реальними.

2. Це покращує самооцінку 

Ведення щоденника — дуже особиста справа і дозволяє бути чесним і відвертим із самим собою. Виявлення подяки зменшує ризик того, що ви вдаватиметесь до порівняння себе з іншими. Натомість покращиться ваша соціальна поведінка. У дослідженні, опублікованому в 2014 році, було встановлено, що подяка підвищує самооцінку спортсменів, і допомогла довіряти іншим на більш високому рівні, оскільки вони мали більше впевненості в собі.

3. Це допомагає вам краще спати

Витрачаючи лише кілька хвилин перед сном, щоб записати кілька речей, за які ви вдячні, ви зможете краще заснути. Думаючи про позитивні моменти дня або нагадуючи собі про те, за що ви маєте бути вдячні, ви набагато рідше замислюєтесь над своїми турботами, а отже, очищаєте свій розум для доброго сну.

4. Це робить вас щасливішими

Вияв подяки означає, що ви помічаєте добро у своєму житті. Записуючи ці речі у щоденник вдячності, ви зможете відчувати більше позитивних емоцій, насолоджуватися приємним досвідом та будувати міцні стосунки – рецепт набагато щасливішого життя! Дослідники виявили, що люди, які пишуть про подяку, щасливіші та почуваються краще щодо свого життя загалом.

5. Це зменшує стрес

Вдячні люди краще піклуються про себе, це означає, що в кінцевому результаті вони живуть здоровішим життям і, отже, здатні здоровіше справлятися зі стресом. Вчені встановили, що зосередженість на почутті вдячності і задоволення — природний антидот стресу. Це допомагає вам боротися з тими викликами, які кидає життя. 


Висновок простий: дякувати корисно. Звісно, щоб вести щоденник вдячності треба час, але ви щойно дізналися, скільки користі це принесе. Крім того, подумайте про бонус: пройде якийсь час і ви зможете подивитись як багато хорошого пройшло у вашому житті останніми днями. Хіба така колекція не варта існування?

Ми часто дякуємо іншим людям, то чому б не бути вдячним Богу та собі за сьогодні?! 

Також читайте

Приховані переваги тиші

В той час як деякі люди не люблять тиху обстановку, прирівнюючи її до самотності, інші з нетерпінням чекають проведення часу наодинці зі своїми думками, сприймаючи час в повній тиші як подарунок. Дійсно, існують глибокі переваги тиші, про які ми навіть не підозрюємо. «Мовчання — джерело великої сили». — Лао-цзи Тиша корисна для загального фізичного здоров’я […]

Мистецтво доводити справи до кінця

Звичка доводити справи до кінця важлива для всіх сфер життя. Ми можемо витратити багато зусиль і часу на певне завдання, але якщо ми його не завершимо, цінність від цього буде мала. Чим так шкідлива надмірна прокрастинація і як її побороти? Що таке прокрастинація і чому ми це робимо? Згідно з Вікіпедією, прокрастинація — психологічний термін, […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *